fbpx
Rjukan-Notodden industriarv
Industri

Industri

Fra lysbue til Haber Bosch

«Man kan ej definitivt bli national- hjälte förr än efter döden». Marcus Wallenberg i personlig brev til Sam Eyde (1929). Et par år før Sam Eyde gikk av som Hydros generaldirektør skaffet han seg store jordbruksarealer rundt Borrevannet i…

Da Lulli Knudsen kom i skuddlinjen

Blant statsråd og statsminister Gunnar Knudsens fem barn var det datteren Lulli (Louise) som kom til å følge ham mest i noen viktige år tidlig i forrige århundre. Ved én anledning havnet hun virkelig i skuddlinjen.

Verdensarvbuss Notodden – Rjukan – Møsvatn

Turen går hver tirsdag fra Bok & Blueshuset og Hydroparken til Lysbuen Industrimuseum/Galleriet og videre gjennom det mektige verdensarvområdet til Rjukan. Stopp på Tinnoset og Mæl, Møsvassdammen og Vemork. Lunsj kjøpes på…

Fast omvisning

Hver søndag kl 14 tilbyr vi omvisning i alle museets utstillinger. Omvisningen inngår i billetten.

Maskinhallen

Maskinhallen er storstua på Vemork og må oppleves. Den mektige hallen er 2 200 m2 og inneholder turbiner og generatorer til gamle Vemork kraftstasjon, som var verdens største kraftverk i 1911.

Verdensarvsenteret – Gnisten

Lysbueovnen og produktet mineralgjødsel er Norges viktigste oppfinnelse. Den førte til en bedre matvaresituasjon i hele verden, og den var med på å føre Norge fra et av Europas fattige bondesamfunn, til å bli et moderne velferdssamfunn.

Kristian Birkeland – vel verdt å minnes

2017 har på flere måter stått i professor Kristian Birkelands tegn. Han er i løpet av dette året blitt feiret, hyllet og minnet en rekke steder, til og med i Japan. 13. desember 2017 er det 150 år siden han ble født i daværende Kristiania.