fbpx
Rjukan-Notodden industriarv

Salongen forut skinner igjen

Rjukanbanens ungdommelige 62-åring M/F Storegut forvaltes av NIA og er en del av Rjukan – Notodden Industriarv. Stiftelsen Norsk Industriarbeidermuseum overtok det formelle ansvaret for kulturminnet Rjukanbanen 31.12.2012, og standsettingsprosjektene har vært omfattende. For dieselferga M/F Storegut sin del, pågår flere prosjekt samtidig. I tillegg har seiling i sommerhalvåret blitt prioritert fra fartøyet fikk søknaden om passasjerbefordring innvilget. 1. plass salong under brodekket er nå endelig ferdig etter en lang og omfattende istandsettingsprosess.

Finansieringen av prosjekt når det gjelder vannbaserte installasjoner kommer direkte fra Riksantikvarens budsjett for fartøyvern. NIA er kanal for midlene og håndterer prosessen i alle prosjekt tilknyttet transportåren Rjukanbanen.

For seks år siden ble det avdekket store råteskader innenfor vegg- og takpanel i øvre salong forut på jernbaneferga M/F Storegut. Skadene skyldtes vanninntrenging fra brodekk over salongen samt vinduene i front. En tilstandsrapport ble utarbeidet og prosjektet startet i 2013. For deler av veggene stod det så dårlig til at bøtte og spade måtte benyttes ved demontering. Det viste seg etter hvert nødvendig å ta ned hele 1. plass salong. For at håndverkerne skulle komme til ved montering av tredørken på brodekk og brovinger måtte også himlingen i salongen fjernes. Det ble gitt dispensasjon til en tilbakeføring av salongen slik den var når Norsk Hydro selv innredet den i 1956. Hardanger Fartøyvernsenter har vært faginstans. De leverer en håndverksmessig utmerket jobb.

Kostnadene har passert 2,5 millioner ved ferdigstilling. Her har UNI Stiftelsen bidratt med midler til vinduene. Arbeidet skal være fullført innen sommersesongen, men allerede nå ser vi hvor flott utsiktssalongen under broa blir. Med fersk ISM-sertifisering fra 2017, kan kulturminnet Storegut nå seile med 249 personer ombord inkludert besetning. Det blir garantert mange trivelige seilaser på Tinnsjøen fremover.

Kontaktinfo:
NIA Rjukanbanen
Einar Gabrielsen, avdelingsleder
Såheimsveien 26, 3660 Rjukan
Tlf. 350 99 000

Du vil og like