fbpx
Rjukan-Notodden industriarv
Laster Arrangementer
  • Dette event har allerede funnet sted.

Orientering – Vemork og Verdensarv i bilder

Ved bruk av historiske bilder forteller våre formidlere den unike historien om Rjukan og Verdensarven. Hvordan ble Industristedet Rjukan egentlig til?
Våer - Vemork
Våer - Vemork. Foto: NIA

Arrangør

NIA Vemork, 3660 Rjukan Telefon: 35 09 90 00 E-mail: post@nia.no

I denne omvisningen får du høre den spennende historien om entreprenøren Sam Eyde og eventyret Norsk Hydro som skapte industribyen Rjukan. Det fortelles om en by i rask vekst, som på kort tid ble en viktig arena for Norges industri. Du får historien om Vemork kraftstasjon som var verdens største da den sto ferdig i 1911. Og ikke minst hvorfor ble kraftverket bygget på en berghylle rett ved kanten av et stup.

Vi forteller om hvordan Vemork ble et museum og hvordan Rjukan og Notodden ble Verdensarv.

Stedet har også en viktig og sterk historie fra andre verdenskrig. En av de mest omtalte sabotasjeaksjonene under andre verdenskrig, sabotasjen mot tungtvannanlegget, skjedde nettopp her. Formidlerne på Vemork forteller om de fire store sabotasjeaksjonene som skjedde mot tungtvannsproduksjonen på Vemork og fergen D/F Hydro.

Presentasjonen blir gjennomført på norsk eller engelsk etter behov og varer i ca 30min. Utenfor museets høysesong må omvisning forhåndsbestilles.