fbpx
Rjukan-Notodden industriarv
Laster Arrangementer

Opplev Verdensarven på Rjukan

NIA har satt sammen en programpakke i tre varianter, spesielt tilpasset større elevgrupper i videregående skole. Elevene introduseres til verdensarvens fire pillarer gjennom egen erfaring med kulturminnene på Rjukan.
Rjukan og Gaustatoppen
Rjukan og Gaustatoppen. Foto: Per Berntsen

Arrangør

NIA Vemork, 3660 Rjukan Telefon: 35 09 90 00 E-mail: post@nia.no

Elevens dag i Rjukan – Notodden Industriarv kan presentere Fabrikkbyen og arbeiderbevegelsen på Rjukan i en byvandring med fokus på sosial- og samfunnshistorie. Formidlingen på Vemork museum orienterer rundt systematikken i oppbygging av industrien, om Vemork som en del av vannkraftlinja «Rjukanstrengen», og elevene får innblikk i sabotasjeaksjonene mot tungtvannsproduksjonen i Hydrogenfabrikken. Krigshistorien i området er unik og henger uløselig sammen med industriminnene DKS-opplegget peker på.

Turen inn i Vestfjorddalen fra Mæl kan foregå ombord i Rjukanbanens tog. Reisen inneholder et undervisningsopplegg rundt Verdensarven spesielt laget med tanke på elever i videregående skole.

Variert

En annen mulighet til å oppleve store maskiner og transport er tilbudet om rendyrket fokus på transport, maskin og industri. Taubanen Krossobanen kan være en del av programdagen. Eleven kan få en erfaring med maskinen på M/F Storegut, ta toget, se lokstallen på Rjukan stasjon, oppleve maskinhallen på Vemork og komme inn i maskinrommet på Krossobanen. Merk at togturen er også kun tilgjengelig fra mai og ut september måned.

NIA har som mål at programpakken skal skreddersys til elevgruppens øvrige programfag. Med den kulturelle skolesekken mot videregående skole, er elevens eierskapsopplevelse det vesentlige for både museet og Telemark fylkeskommune som samarbeidspartner inn mot bærekraftmålene under UNESCO. Programpakkene må derfor tilpasses etter behov.