fbpx
Rjukan-Notodden industriarv
Laster Arrangementer

Industristedet Rjukan

Norsk Hydro bygde Rjukan på rekordfart. I løpet av få år reiste det seg store industrianlegg for produksjon av elektrisk kraft og kunstgjødsel til verdensmarkedet. Rjukanfossen skulle temmes for å gi verden mat.
Foto: Knut Jordheim/NIA

Arrangør

NIA Vemork, 3660 Rjukan Telefon: 35 09 90 00 E-mail: post@nia.no

Bedriften måtte også bygge boliger for den raskt voksende befolkningen. Et helt nytt samfunn så dagens lys, og i utstillingen «Industristedet Rjukan» kan du se hvordan området endret seg fra å være et jordbrukssamfunn til å bli et industrisamfunn med moderne boliger og skoler.

Du kan oppleve hvordan industrilandskapet var og bli kjent med hva som ble produsert og hvordan produksjonen foregikk. Det berømte tungtvannet fra Vemork har fått en egen sone i utstillingen. Her kan du få innblikk i hvordan tungtvann ble produsert, og hvor mye tungtvann som ble produsert.

Det var gode penger å tjene på Hydro, som var en populær arbeidsplass. Men arbeidet var også farefylt. En egen sone gir innblikk i arbeiderbevegelsen og arbeiderkulturen som fantes på stedet. Utstillingen formidler også problemene som fulgte med nedbyggingen av hjørnesteinsbedriften fra 60-tallet, og lokalsamfunnets kamp for tilværelsen.