fbpx
Rjukan-Notodden industriarv
Laster Arrangementer

Bli kjent med Rjukanbanen

Med de aller minste barna på besøk forteller vi om transportåra Rjukanbanen med fergene og togtrafikken. Gjestene blir kjent med industriselskapet Hydro sine stilige byggverk, og får en forståelse for hva de besøker. Ungene forteller selv om det de ser rundt seg på stasjonsområdet, løser små arbeidsoppgaver, og stiller spørsmål til egen opplevelse.
Skipskatta Sinus i maskinrommet på Storegut
Skipskatta Sinus i maskinrommet på Storegut. Foto: Hilde S. Widvey/NIA

Arrangør

NIA Mæl stasjonsområde Rollagvegen 2 3658 MILAND Telefon/Resepsjon: +47 35 09 90 00 E-mail: post@nia.no

Hvorfor ble det bygget jernbane med fergetrasé fra Notodden til Rjukan? Hva skjedde på stasjonsområdene? Hvilke yrkesgrupper jobbet her? Hva gjorde de? Hva ble fraktet opp og ned mellom Rjukan/Mæl og ut til verden? Hva er spesielt med en industrijernbane?

Barna som har sin oppvekst i dette distriktet i dag, har ingen selvstendige referanser til industrien og transportåren som ble etablert her på 1900-tallet. Det er avgjørende for NIA at små barn knyttes til UNESCO-listede Rjukan – Notodden Industriarv så tidlig som mulig gjennom sin egen erfaring. Positive opplevelser inn mot de industrielle kulturminnene legger grunnlag for senere eierskapsforhold til jernbaneområdene, togtrafikken, og historien om etableringen av Hydros egen transportåre.